Verslag van de Volkskerstzang 2019 in de Emmaüskerk in Eindhoven op zaterdagavond 21 december 2019.

Openingswoord door voorzitter Ben ter Horst:
“Dames en heren, beste mensen, van harte welkom op de 63ste Volkskerstzang.
De afgelopen jaren hebben wij dat regelmatig gevierd in het Frits Philips Muziekgebouw en geëxperimenteerd met heel veel verschillende vormen van het vieren van het kerstfeest, op een manier die ons toepast en die ons toekomt. Op een muzikale manier, met zang. En uiteindelijk hebben we er voor gekozen om dit jaar eigenlijk het helemaal weer terug te brengen naar waar het ooit begonnen is, binnen de muren van de kerk. De oorspronkelijke vorm, echt een Volkskerstzang, waarin wij met u, gemeenteleden, maar ook mensen van buiten, het kerstfeest willen vieren. En ook hebben we er voor gekozen dit jaar, om dat weer gratis toegankelijk te maken, mede dankzij de Stichting, die hierbij dan ook genoemd en bedankt is voor hun genereuze bijdrage, die het in ieder geval mogelijk heeft gemaakt dat wij dit hebben kunnen organiseren. Toch is er straks in het programma uiteraard ook een collecte, die ik alvast van harte bij u kan aanbevelen. Want een gedeelte daarvan is ter dekking van de kosten van de zaal, de verwarming, het licht en alles wat hier moet gebeuren. En de andere helft hebben wij besloten om die te doneren aan de Stichting Vluchteling. En de reden waarom, dat zal u na de kerstvertelling wel helder zijn. Mocht u daar toch nog vragen over hebben dan ben ik graag bereid om met u daarover in gesprek te gaan. Maar dat is in ieder geval waar we voor gekozen hebben vandaag.
Dank dat u er allemaal bent, want eerlijk gezegd is ook, in de voorbereiding hadden we wel zoiets van: we gaan een nieuwe traditie starten, hopen we dan. En dan is het toch maar afwachten hoeveel mensen komen er uiteindelijk? Want ja, als je kaartjes verkoopt, dan weet je dat. Maar nu was dat dus een grote vraag. Dus nogmaals, op voorhand alvast dank dat jullie er in zulke grote getale zijn. Betekent voor ons het ontstaan en het begin van een nieuwe traditie en daar zijn jullie toch maar mooi getuige van vandaag. Genoeg gepraat. Ik wens jullie namens het Fanfareorkest Wilhelmina een hele fijne avond. Een mooie zangavond, waarin jullie vooral zelf de hoofdrol vervullen. Dank jullie wel. Eén ding nog tot slot, werd me net nog ingefluisterd: vergeet niet de telefoon straks na afloop weer aan te zetten, want u heeft hem zojuist allemaal uitgezet. Dus vergeet hem niet straks weer aan te zetten. Ik wens u een fijne avond.”

Programma:

 1. Fanfare for Christmas – Andrew R. Mackereth (Wilhelmina)
 2. Komt allen tezamen – trad. arr. D. Willcocks – bew. Th. J. Mellema (Wilhelmina-Dirk-samenzang)
 3. Openingswoord (Ben ter Horst)
 4. Midden in de winternacht – bew. Th. J. Mellema (Wilhelmina-Dirk-samenzang)
 5. At Christmas (Dirk)
 6. De herdertjes lagen bij nachte – arr. L. Blauw (Wilhelmina-Dirk-samenzang)
 7. Komt verwondert u hier mensen – bew. Th. J. Mellema (Wilhelmina-Dirk-samenzang)
 8. Carol of the Bells (Dirk)
 9. White Christmas – Irving Berlin – arr. R. Beck (Wilhelmina-Dirk-samenzang)
 10. Christmas Swing – Dizzy Stratford (Wilhelmina)
 11. The most wonderful time of the year – arr. Darrol Barry (Wilhelmina-Dirk-samenzang)
 12. Do they know it’s Christmas (Dirk)
 13. Jingle Bells (Wilhelmina-Dirk-samenzang)
 14. Kerstverhaal/gedicht (Luca Bankers)
 15. Stille nacht – trad. arr. Th. J. Mellema (Wilhelmina-Dirk-samenzang)
 16. The Twelve Days of Christmas – arr. Richard Grantham (Wilhelmina)
 17. Heaven everywhere (Dirk)
 18. I want a hippo (Dirk)
 19. Hoor de eng’len zingen d’eer – F. Mendelssohn / arr. D. Willcocks – bew. Th. J. Mellema (Wilhelmina-Dirk-samenzang)
 20. Gloria in Excelsis Deo – trad. arr. Th. J. Mellema (Wilhelmina-Dirk-samenzang)
 21. Let it snow (Dirk)
 22. Winter wonderland (Dirk)
 23. Dit is de wereld – arr. Th. J. Mellema (Wilhelmina-Dirk-samenzang)
 24. The Christmas Song – Mel Thorme & Robert Wells – arr. Bernaerts / Neefs (Wilhelmina)
 25. We all stand together – Paul McCartney – arr. James Howe (Wilhelmina-Dirk-samenzang)
 26. Santa’s Party (Dirk)
 27. Ere zij God – arr. Th. J. Mellema (Wilhelmina-Dirk-samenzang)
 28. Slotwoord (Ben ter Horst)
 29. Feliz Navidad – José Feliciano – arr. Heinz Briegel (Wilhelmina)

Slotwoord door Ben ter Horst:
“Ja, het feit dat ik hier sta, dat is eigenlijk wel logisch natuurlijk, want we zijn langzaam maar zeker aan het einde van deze avond gekomen. Wij hebben het in ieder geval enorm naar onze zin gehad. En ik hoop dat jullie dat ook hebben. Dus als dat zo is, dan horen we dat straks graag. Deze avond is mede mogelijk gemaakt dankzij de Stichting die ons jaarlijks steunt om dit soort festiviteiten te mogen organiseren. Maar is altijd heel veel werk, wat er zo achter de schermen gebeurd. Dus misschien ook leuk om die mensen te bedanken. Dan begin ik maar zo eens willekeurig: Klaas (Banga) daar, achter de beamer, dank je wel voor het drukken op de juiste momenten. Jantje (Melein) voor geloof ik de 140 verschillende sheets die getypt moesten worden. Ik verzeker je, dat is ook echt een klus. Wilma (ter Horst) voor het regelen van de kerstbroden. Duco (van den Akker) voor het regelen van de vrachtwagen. Jolanda (Henket) voor het regelen van de inhoud van die vrachtwagen en wie was er nog meer bij? Jantje ook al weer? Het zijn altijd dezelfde mensen die zo’n vereniging dragen. Dus ook dank daarvoor. Bijzondere dank natuurlijk ook aan Luca (Bankers), die ons meegenomen heeft in een ander stuk, wat ook ook hoort bij kerstfeest. En dat is nadenken over mensen die het niet zo hebben als wij. Wij zitten hier warm en droog en voor zover ik kan beoordelen redelijk veilig. En er zijn natuurlijk heel veel mensen die dat niet kunnen zeggen en ik denk dat het ook goed was om daar vanavond bij stil te staan. Dus Luca, dank je wel voor de mooie kerstvertelling.
Dan natuurlijk achterin het team, ik noem het maar even team Gijsbert, voor licht, geluid en alle voorzieningen voor vandaag. Ook jullie enorm dank.
En dan tot slot natuurlijk altijd twee bossen bloemen. En één daarvan was eigenlijk bedoeld voor Ashley van Gemert, maar ja, zij is er niet bij vandaag en dat heeft een reden. Ashley staat normaal gesproken voor zanggroep Dirk. Maar zanggroep Dirk is op zoek naar een nieuwe dirigent of dirigente heb ik begrepen. En wat jullie niet weten, is dat ik weet dat er in ieder geval één in de zaal zit vandaag. Die is even komen luisteren of er misschien een match is. Mochten jullie nog andere kandidaten kennen: de zanggroep Dirk houdt zich van harte aanbevolen voor nieuw directie-talent. Maar vanavond een prima vervanger in de vorm van Ralph Meijer, onze eigen drummer. Ralph, dank je wel voor vanavond.
En natuurlijk deze avond geheel onder leiding van onze enige echte Roger Cobben. Dank je wel.
Dan hebben wij voor u, ik had het al verklapt, we hadden boodschappen gedaan: we hebben, geloof ik, zestien kerststollen gehaald, achttien kerststollen, die door team Gijsbert keurig netjes zijn gesneden, voorzien van roomboter. Dus laat het u smaken in de foyer hiernaast. Ik wens u een heel fijn kerstfeest. Geniet er van. En ik hoop dat wij daar in ieder geval een bijdrage aan hebben kunnen leveren om u alvast in die stemming te brengen. Gezegend kerstfeest.”

Meer foto’s: zie link
Youtube opname: zie link