Op zaterdag 28 maart 2009 organiseerde Muziekvereniging “Wilhelmina” Eindhoven een clinic voor blazers van groot en klein koper, waarbij vooral de techniek van het blazen aan de orde kwam. De clinic werd gegeven door Hans Boschma, zelf trompettist en gespecialiseerd in de fysieke kant van het blazen.
Tijdens deze clinic ging hij in op zaken als lichaamshouding, in- en uitademen, ademsteun, ergonomie, embouchure, mondstukkeuze e.d.
Hans “The Horn” Boschma is zowel musicus als fysiotherapeut. Hij houdt zich al vanaf 1977 bezig met embouchure en de bijbehorende problemen. Van de twee-en-twinig boeken die hij als fysiotherapeut schreef gaan er zeven over het koperblazen. Ook heeft hij een uitgebreide website: www.embouchure.nl/usage waarop veel interessants te lezen is.
Zijn clinics omschrijft hij als interactieve vrolijke happenings, waarbij iedereen die wil ook aan de beurt komt. Vooral praktijk! Als trompettist is Hans Boschma zowel actief in het klassiek-barokke repertoire, als in de wereld van de oude stijl-jazz en fusion, Zijn deskundige en vooral ook enthousiaste manier van werken maken zijn clinics voor iedere koperblazer van elk niveau zeer de moeite waard.
De clinic werd gegeven op zaterdag 28 maart in de repetitieruimte van Muziekvereniging “Wilhelmina”, Christiaan Huygens College, Strausslaan 1 in Eindhoven. De clinic begon om 11.00 uur en duurde tot ± 16.00 uur. De kosten voor deze dag bedroegen € 15,- per deelnemer. Hierbij inbegrepen was een lichte lunch en gratis toegang tot het concert dat het fanfareorkest van Muziekvereniging “Wilhelmina” Eindhoven ’s avonds gaf in gemeenschapshuis De Lievendaal, Lievendaalseweg 3 in Eindhoven, zie hier.